rybí vývar
Rybí vývar
2,5 litru vody, 1 kg kapřích hlav (bez žaber) a odřezků, 150 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, pór), 80 g cibule, sůl, 1 bobkový list, 15 zrnek celého pepře, 6 zrnek nového koření, trochu tymiánu. (Pro chuťovou obměnu vývaru můžeme namísto bobkového listu, pepře a nového koření přidat trochu bazalky, popř. šalvěje nebo koriandru. Přidáme-li 50 g na másle podušených žampionů, získáme odlišnou chuť rybího vývaru. Trochu bílého vína, přidaného do vývaru, rovněž obohatí chuť.) Kapří hlavy a odřezky omyjeme, hlavy rozpůlíme, přidáme na kolečka nakrájenou zeleninu i s cibulí, sůl, koření, zalijeme vodou a vaříme pomalým varem 20 minut. Hotový rybí vývar přecedíme a používáme k přípravě čirých a zadělávaných rybích polévek, dále k přípravě rybích omáček, po slabém okyselení i k přípravě rybích rosolů.