kapří polévka zadělávaná s hrachem
Kapří polévka zadělávaná s hrachem
1,5 l vývaru z ryb, 20 g cibule a 30 g celeru. Na jíšku: 60 g másla a 50 g hladké mouky. Kapří mlíčí a jikry, sůl, mletý pepř, majoránka, 200 g vařeného hrachu, petrželka. Vložka: 2 žemle na kostičky nakrájené a na másle osmažené. Na máslo vložíme pokrájenou cibuli a celer, podusíme, zasypeme moukou, mírně osmahneme. Zalijeme procezeným rybím vývarem a za stálého míchání asi 20 minut povaříme. Do takto připravené základní rybí polévky přidáme pokrájené mlíčí a jikry, uvařený a prolisovaný hrách, osolíme, okořeníme pepřem a majoránkou a ještě 10 minut povaříme. Hotovou polévku metlou rozšleháme, vložíme do ní jemně rozsekanou petrželku a podáváme s osmaženou žemlí.